Pylkönmäellekkin laajakaista

posted in: Uutiset | 0

Pylkönmäellekin laajakaista

 

Veikko Humalajoki Saarijärven Expertistä toimii Kuuskaistan valokuidun jälleenmyyjänä Saarijärven alueella. Hän kävi Pylkönmäellä 4.6.2013 kertomassa, vastaamassa kysymyksiin ja keskustelemassa kyläillassa laajakaistasta. Hänen mukaansa Saarijärvellä valokuidun vetäminen alkaa heinä-elokuussa.

Suomessa on valtakunnallinen hanke Laajakaista kaikille. Sen myötä verkko ulottuu vähintään 2 km:n päähän kaikista vakituisesti asutuista taloista Suomessa. Valokuituverkon rakentamiseen saa vuoteen 2015 asti valtion ja kunnan tukea niin, että hinta pysyy kohtuullisena. Valtio päätyi valokuituverkkoon, sillä se tarjoaa periaatteessa tietoa rajattoman määrän valon nopeudella – sekä isojen tiedostojen lataamisen että lähettämisen nopeasti ja varmasti. Tämä mahdollistaa elokuvien ja tv:n katselun suoraan netistä, videopuhelut, valvontajärjestelmät mökkiin tai navettaan yms. Valokuituun ukkonen ei yleensä vaikuta eikä se ole herkkä sähkökatkoille niin kuin kuparilanka tai kännykkämastot. Sitä ei myöskään tuki kova käyttö Sen toimintavarmuus parempi.

Veikko Humalajoen mukaan liittymisellä on nyt kiire, sillä kesken kaiken liittyminen ei tule onnistumaan, vaikka oman talon vieressä kulkisi valokuitukaapeli. Käytännössä runkoverkko tuodaan risteyspisteeseen, johon tehdään kaivo. Kaivosta vedetään jokaiseen valokuidun tilanneeseen taloon oma putki eli kun työ alkaa, pitää tietää, montako putkea kuhunkin suuntaan vedetään.

Hankkeen tukeman valokuituverkon on oltava valmis vuoden 2015 loppuun mennessä. Nykyiset hinnat siihen asti voimassa ja liittymä on samanhintainen niin Saarijärvellä kuin Kukossakin.

Outi Raatikainen Kekseliäät kylät -hankkeesta totesi, että valokuituyhteydestä on tulossa yhtä itsestään selvä kuin sähköstä nykyään. Kovinkaan moni ei nykyaikana osta sähkötöntä taloa! Pylkönmäkinen kaupunginvaltuutettu Petri Honkonen totesi, että tällaista mahdollisuutta ei toiste tule!